Ilmastopalapeli

Ilmastopalapelillä suunnittelet elämäsi kestäväksi. Peli havainnollistaa tarvittavan muutoksen suuruuden ja erilaisten arjen tekojen todellisen merkityksen. Ilmastopalapeli soveltuu erinomaisesti yksilöille ja kotitalouksille, sekä kouluihin ja oppilaitoksiin ilmastonmuutoksen ja kestävien elämäntapojen opetuspeliksi ja keskustelun herättelijäksi.

Omien tavoitteiden hahmottamisen lisäksi Ilmastopalapeli opastaa pohtimaan, miten yhteiskunnan tulisi muuttua, jotta kestäviä elämäntapoja olisi helpompi ja nopeampi toteuttaa. Näin Ilmastopalapeli auttaa ryhtymään tuumasta toimeen omassa arjessa ja havainnoimaan lisäksi milloin muutos ei ole vain itsestä kiinni.

Ilmastopalapelin sisältö ja tavoitteet perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.

#ilmastopalapeli #ilmastokonkretiaa

1o5asteenpalapeli_16102020-14 copy

Englanninkielinen Ilmastopalapeli on nyt tilattavissa!

Ilmastopalapelistä on valmistumassa myös englanninkielinen versio, Climate Puzzle, kesällä 2022!

Lue lisää pelistä:

Kenelle-peli-sopii_tausta

Kenelle Ilmastopalapeli sopii?

Ilmastopalapeli on suunnattu kaikille kestävistä elämäntavoista kiinnostuneille. Peliä voi käyttää vähähiilisen elämäntapamuutoksen suunnitteluun ja ilmastoaiheiden opetukseen. Erityisesti ryhmissä pelattuna Ilmastopalapeli soveltuu myös keskustelun avaajaksi.

Monipuolinen suunnittelu- ja opetuspeli sopii yli 13-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Peliä voi käyttää yksin, ryhmissä tai esimerkiksi oman kotitalouden tai työporukan voimin. Perheen pienimmät voivat osallistua suunnitelman tekoon esimerkiksi yhdessä vanhempiensa kanssa.

Toimeen pääsee pelin mukana tulevien ohjeiden avulla, jonka lisäksi tarjoamme fasilitointikoulutuksia erityisesti Ilmastopelin koulukäyttöä varten. Järjestämme myös ohjattuja työpajoja ja kiihdyttämöitä.

 

Näin Ilmastopalapeli toimii

Ilmastopalapelissä on kuusi vaihetta, jotka ohjaavat sinut tai ryhmäsi pohtimaan lähtötasoksi valitun hiilijalanjäljen suhdetta Pariisin ilmastosopimuksen mukaisiin tavoitteisiin ja lopulta kokeilemaan kestäviä tekoja käytännössä. Pelivaiheista voi halutessaan räätälöidä itselleen tai ryhmälleen sopivimman kokonaisuuden. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä käymme läpi kaikki kuusi vaihetta ja eri vaiheita seurataan hiilijalanjälkilaskennan avulla.

1askel

Hiilijalanjälki
Peli aloitetaan merkitsemällä hiilijalanjälki pelilaudalle. Lähtötaso voi olla esimerkiksi oma tai kotitalouden hiilijalanjälki, keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki tai yhden ryhmäläisen hiilijalanjälki.

2askel

Vähähiiliset teot
Seuraavaksi pelissä käydään läpi ja valitaan kestäviä tekoja. Ilmastopalapeli sisältää noin 100 asumiseen, ruokaan, liikkumiseen sekä tavaroihin, palveluihin ja vapaa-aikaan liittyvää tekoa. Palojen koko kertoo, kuinka suuri vaikutus niillä on hiilijalanjälkeen.

3askel

Kestävien elämäntapojen suunnitelma
Kun teot on valittu, laaditaan valittujen tekojen pohjalta kestävien elämäntapojen suunnitelma vuoteen 2030 saakka. Suunnitelmaa tehdessä pohditaan, mitä tekoja voi toteuttaa heti, mitä parin seuraavan vuoden sisällä ja mitä viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

4askel

Minun kokeiluni
Tässä vaiheessa syvennytään pohtimaan tarkemmin tekoja, joita voisi ryhtyä kokeilemaan heti. Mitä tekojen kokeilu tai toteutus vaatii? Ehkäpä uusien taitojen opettelua, muutoksia rutiineihin tai suurempia hankintoja.

5askel

Toiveet
Kun omat mahdollisuudet ja tavoitteet on kartoitettu, pohditaan toivekorttien kysymysten avulla kuka ja miten voi helpottaa ja nopeuttaa vähähiilisiin tekoihin ryhtymistä. Kun sopivat julkisen tai yksityisen sektorin tahot ja toimet on mietitty, kannustamme välittämään viestiä eteenpäin! 

6askel

Kokeilu
Ja ei kun hiilijalanjälkeä pudottamaan! Valittuja tekoja voi nyt lähteä kokeilemaan esimerkiksi viikon, kuukauden tai vaikka vuoden ajan – aina vuoteen 2030 saakka.

Tilaa peli tai kysy lisää työpajoista ja kiihdyttämöistä

Haluatko käyttää peliä opetusvälineenä, edistää kestäviä elämäntapoja kunnassasi tai herätellä ilmastotietoisuutta henkilökuntasi keskuudessa havainnollisten esimerkkien ja laskennan avulla? Tutustu alla Ilmastopalapeliin, työpajoihin ja kiihdyttämöihin ja ota yhteyttä!

 

Ilmastopalapeli

Pelin avulla voit rakentaa itsellesi oman kestävien elämäntapojen tiekartan, tai fasilitoida ilmastonmuutosta ja kestäviä elämäntapoja käsittelevää opetusta ja työpajoja.

Yhtä peliä voi kerralla käyttää yksin, kotitalouksittain tai 3-5 henkilön ryhmissä.

Yksi pelipaketti sisältää

 • Pelipaketti
  • 1 kaksipuoleinen pelilauta
  • 2 Minun hiilijalanjälkeni -merkkiä
  • 137 Vähähiilistä tekoa
  • 26 tyhjää palaa
  • 1 Tavoite 2050 -merkki
  • 3 Toimintakorttia
  • 4 Toivekorttia
  • Peliohje
 • Fasilitaattorin opas (pdf)

 

Hinnasto (sis. alv ja postikulut Suomen toimituksissa):

1-5 kpl: 189 €/kpl
6-10 kpl: 179 €/kpl
11-30 kpl: 169 €/kpl
31-50 kpl: 159 €/kpl
51+ kpl: 149 €/kpl

Maksutavat: Lasku. Kun kerrot tilauslomakkeessa tilauksen koon, saat paluuviestinä laskun ja maksuohjeet.

Toimitus: Pelit toimitetaan postipakettina.

avainlippu 2

Opettajien ja fasilitaattoreiden koulutus

Pelipaketin lisäksi tarjoamme erityisesti opettajille suunnattua fasilitointikoulutusta, jossa esittelemme pelin sisällön, pelivaiheet ja jaamme vinkkejä pelin koulukäyttöön. Koulutukset toteutetaan pääsääntöisesti verkkoluentona.

Kesto: 45-180 min
Hinta alkaen: 400 € (+ alv + matkakulut)

1,5 asteen elämäntavat -työpaja

Työpajassa käydään läpi viisi ensimmäistä Ilmastopalapelin vaihetta. Tavoitteena on syventää osallistujien ymmärrystä kestävistä elämäntavoista ja antaa heille konkreettisia ideoita hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kohderyhmästä riippuen työpajassa voidaan tehdä konkreettisia suunnitelmia yksilöille tai kotitalouksille tai ryhmätyöskentelyn ja keskustelun myötä perehdyttää osallistujat Ilmastopalapelin teemoihin.

Työpaja soveltuu sekä yksilöille että kotitalouksille, kuin myös erilaisiin tapahtumiin ja esimerkiksi työporukoille. Suositeltu osallistujamäärä kotitaloustyöpajoihin on noin 1-25 kotitaloutta ja ryhmätyöpajoihin noin 20-100 osallistujaa. Työpajan kesto on 2,5 tuntia.

Työpajan sisältö

 • Hiilijalanjälkilaskenta nettilaskurilla
 • Esitelmä ilmastonmuutoksesta ja kestävistä elämäntavoista
 • Ilmastopalapelin käyttö D-matin fasilitoimana

Kesto: 2,5 h
Hinta alkaen: 2500 € (+ alv + matkakulut)

Työpaja voidaan toteuttaa myös etänä.

15-asteen-elämäntavat-työpaja-esittely_tausta_valk

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö

Kiihdyttämössä kotitaloudet tai muut osallistujat pääsevät konkreettisesti pienentämään hiilijalanjälkeään. Kiihdyttämö koostuu pääpiirteittäin kahdesta työpajasta, hiilijalanjälkilaskennasta ja kokeilukuukaudesta. Kiihdyttämöitä voidaan järjestää yhteistyössä esimerkiksi kuntien ja yritysten kanssa ja kokonaisuus räätälöidään tarpeiden mukaiseksi. Kiihdyttämöihin otetaan mielellään mukaan yhteistyöyrityksiä, jotka voivat tuotteillaan ja palveluillaan tukea osallistujien kestäviä kokeiluja kokeilujakson ajan.

Yhteen kiihdyttämöön voi osallistua 1-25 kotitaloutta ja sen kesto on noin 2-3 kuukautta. Osallistujien tulee osallistua vähintään D-matin hiili- ja  materiaalijalanjälkitestin täyttöön ja ensimmäiseen työpajaan, jossa tehdään kestävien elämäntapojen suunnitelma Ilmastopalapeliä hyödyntäen.

Kiihdyttämön peruspaketti sisältää mm.

 • Hiilijalanjälkilaskenta: Osallistujien lähtötasoa ja edistystä havainnollistetaan hiilijalanjälkilaskennan avulla kolmessa vaiheessa
 • Kaksi työpajaa: Ensimmäisessä työpajassa tehdään mm. kestävien elämäntapojen tiekartta Ilmastopalapelin avulla (2,5 h) ja kiihdyttämön päätteeksi kokoonnutaan keskustelemaan kokeilujen tuloksista ja kokemuksista (2 h)
 • Kokeilujakso: Kuukauden mittaisella kokeilujaksolla osallistujat kokeilevat tekoja arjessa
 • Kiihdyttämökirjeet: Kokeilujakson ajan osallistujat saavat kerran viikossa kiihdyttämön teemoja käsittelevän uutiskirjeeseen

Lisäksi kiihdyttämön tilaaman organisaation on mahdollisuus saada tietoa osallistujien jalanjäljistä sekä tiedokseen osallistujien esittämät toiveet.

Kesto: noin 2-3 kuukautta

Hinta alkaen: 8000 € (+ alv + matkakulut)

Kiihdyttämön työpajat voidaan järjestää myös etänä.

Kestävien-elämäntapojen-kiihdyttämö-myynti-esittely_tausta_beige copy

Ota yhteyttä!

Tällä lomakkeella voit tilata Ilmastopalapelin tai lähettää meille kyselyn työpajasta tai kiihdyttämöstä.

Kun teet tilausta, kirjoita viestikenttään tilauksen suuruus ja toimitusosoite. Pelit toimitetaan postipakettina.

Jos kiinnostuit työpajoista tai kiihdyttämöistä, ota yhteyttä ja kerro lisää toiveistasi viestikentässä. Laadimme tarjouksen mm. osallistujamäärän ja kohderyhmän mukaan.

Palaamme asiaan sähköpostitse mahdollisimman pian!