Klimatpusslet

Klimatpusslet finns nu även på svenska! Med Klimatpusslet planerar du en hållbar livsstil. Spelet illustrerar storleken på den förändring som krävs och den verkliga betydelsen av olika vardagliga handlingar. Klimatpusslet lämpar sig perfekt för individer och hushåll, men också för skolor och läroanstalter. Det kan användas mångsidigt som ett undervisningsspel om klimatkrisen och hållbara levnadsvanor, samt som ett medel för att väcka diskussion.

Förutom att gestalta de egna målen, uppmuntrar Klimatpusslet till att fundera över hur samhället bör förändras för att göra det lättare och snabbare att genomföra hållbara livsstilar. Klimatpusslet hjälper på detta sätt att göra förändringarna i vardagen konkreta och dessutom observera när förändringarna inte bara handlar om en själv.

Innehållet och målen i Klimatpusslet baserar sig på vetenskaplig forskning.

#klimatpusslet  #klimatkonkreti

1o5asteenpalapeli_16102020-14 copy

Klimatpusslet finns snart även på engelska!

Klimatpusslets engelskspråkiga version, Climate Puzzle är nu i förhandsförsäljning.

Läs mer om spelet nedan:

Kenelle-peli-sopii_tausta

För vem passar Klimatpusslet?

Klimatpusslet riktar sig till alla som är intresserade av hållbara levnadsvanor. Spelet går att använda för att planera klimatsmarta livsstilsförändringar och för undervisning i klimatfrågor. Då Klimatpusslet spelas i grupp lämpar det sig även utmärkt som en diskussionsöppnare.

Det mångsidiga spelet går att använda för planering eller som ett pedagogiskt spel och lämpar sig för ungdomar från 13-års ålder uppåt samt för vuxna. Spelet kan användas ensam, i grupper eller till exempel tillsammans med det egna hushållet eller arbetsgruppen. De yngsta i familjen kan delta i planeringen tillsammans med sina föräldrar.

Du kommer igång med spelandet med hjälp av instruktionerna som hör till spelet.

Så här fungerar Klimatpusslet

Klimatpusslet har sex steg som hjälper dig, ditt hushåll eller din grupp att fundera över startnivåns koldioxidavtryck och hur det förhåller sig till målen i Parisavtalet. Till slut får du även prova på de klimatsmarta handlingarna i praktiken. Det går också att skräddarsy en kombination av spelstegen så de formar en helhet som passar dig eller din grupp.

1askel

Koldioxidavtryck
Spelet påbörjas med att koldioxidavtrycket markeras på spelbrädet. Utgångsnivån kan till exempel vara ditt eget eller det egna hushållets koldioxidavtryck, den genomsnittliga finländarens koldioxidavtryck eller koldioxidavtryck för någon i spelgruppen.

2askel

Klimatsmarta handlingar
I det följande steget av spelet går man igenom och väljer handlingar som minskar koldioxidavtrycket. Klimatpusslet innehåller cirka 100 handlingar som har att göra med boende, livsmedel, trafik och resor samt varor, service och fritid. Storleken på bitarna talar om hur stor inverkan de har på koldioxidavtrycket.

3askel

Plan för hållbara levnadsvanor
Då handlingarna är valda, skapas en plan för hållbara levnadsvanor fram till år 2030 på basen av de handlingar du valt. I planeringsskedet funderar du över vilka handlingar som du kan påbörja genast, vilka inom de närmaste åren och vilka senast år 2030.

4askel

Mitt experiment
I det här skedet funderar du och gruppen närmare på de handlingar som genast kan påbörjas. Vad krävs för att testa eller förverkliga handlingen? Kanske krävs det att lära sig nya färdigheter, ändra rutiner eller större anskaffningar.

5askel

Önskemål
Då de egna möjligheterna och målsättningarna har blivit kartlagda, hjälper Önskekortens frågor att fundera kring vem som kan underlätta och försnabba övergången till klimatsmarta handlingar och hur. Då de lämpliga parterna från den offentliga eller privata sektorn är uttänkta, uppmuntrar vi till att verkligen föra meddelandet vidare!

6askel

Testperiod
Dags att minska koldioxidavtrycket! De handlingar du valt kan du nu pröva till exempel under en veckas, en månads eller varför inte under ett års tid – ända fram till år 2030.

Beställ spelet eller fråga mer

Vill du använda spelet som ett läromedel, främja hållbara levnadsvanor i din kommun eller öka klimatmedvetenheten hos din personal genom illustrativa exempel och beräkningar? Ta kontakt!

Klimatpusslet

Med hjälp av spelet kan du skapa en egen plan för hållbara levnadsvanor, eller så kan du hålla workshoppar och lektioner som behandlar klimatkrisen och hållbara levnadsvanor.
Ett spel kan användas ensam, tillsammans med det egna hushållet eller i en grupp på 3-5 personer.

Ett spelpaket innehåller

 • Spelpaket
  • 1 tvåsidigt spelbräde
  • 2 Mitt koldioxidavtryck-märken
  • 137 klimatsmarta handlingar
  • 26 tomma bitar
  • 1 Mål 2050-märke
  • 3 Aktivitetskort
  • 4 Önskekort
 • Guide för den som ordnar och leder en workshop (pdf)

Prislista (innehåller leverans inom Finland)

1-5 st.: 189€/st.

6-10 st.: 179€/st.

11-30 st.: 169€/st

31-50 st.: 159€/st.

51+ st.: 149€/st.

Betalningssätt: Faktura. Då du i beställningsblanketten meddelar storleken på din beställning, får du ett svarsmeddelande med faktura och betalningsinstruktioner.

Leverans: Vi skickar spelen som paket via Posten.

 

 

producerad avainlippu 2

Kontakta oss!

Med det här formuläret kan du fråga mer om Klimatpusslet eller beställa spelet.

Vi återkommer till dig via e-post så snart som möjligt!